Verken het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen

Informatie over milieu en ruimte in Vlaanderen wordt een stuk toegankelijker. Wie bijvoorbeeld emissies van bedrijven of omgevingsinformatie over een specifieke locatie wil opzoeken, kan dat voortaan via het digitale platform Omgevingsinformatie Vlaanderen.

Dat actuele omgevingsinformatie toegankelijk moet zijn, was onder meer een aanbeveling van de PFAScommissie, de parlementaire commissie die werd opgericht naar aanleiding van de PFAS-problematiek rond 3M in Zwijndrecht. De aanbeveling hield in dat omgevingsinformatie transparant moet zijn en makkelijk te raadplegen.

Dat de informatie nu gebundeld is op één plaats, maakt het makkelijker om ze op te zoeken. Het raadplegen is ook eenvoudig. Dat kan door te zoeken op locatie, op naam van de  verontreinigende stof of door de thematische databanken van het beleidsdomein Omgeving, zoals Databank Ondergrond Vlaanderen, te doorzoeken.

Het huidige platform is slechts een startpunt en een werking in volle ontwikkeling. Bedoeling is om te groeien en in de toekomst nog meer data aan te bieden en beter doorzoekbaar te maken.
Omgevingsinformatie Vlaanderen is een samenwerking tussen Departement Omgeving, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

Benieuwd naar omgevingsinformatie voor De Haan?

Raadpleeg Omgevingsinformatie Vlaanderen

Gepubliceerd op  vrijdag 1 dec 2023 om 14:26 uur