Vrijwilligers gezocht in de strijd tegen de Aziatische hoornaar

De komst van de Aziatische hoornaar is slecht nieuws voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Daarom zoeken we gemotiveerde inwoners die in hun tuin een val willen plaatsen en beheren.

Tussen februari en mei vliegen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit. Ze gaan op zoek naar een goede locatie voor hun eerste kleine nest. De koninginnen zijn absoluut niet gevaarlijk, maar zorgen er wel voor dat er veel Aziatische hoornaars geboren worden.

Daarom is het belangrijk om er zoveel mogelijk te vangen. De lokvallen zijn zo gemaakt dat enkel Aziatische hoornaars erin gevangen kunnen zitten.

Lokval plaatsen

Wie interesse heeft om een val op te hangen in zijn tuin moet vooral in maart en april de val dagelijks kunnen opvolgen.

Daarnaast moet je bereid zijn om gevangen hoornaars in een klein potje in de diepvries te bewaren om ze op die manier diervriendelijk te ‘euthanaseren’.

Er wordt verwacht dat je de vangsten meldt.

Zet ook de val terug open zodat de mogelijke bijvangst (andere insecten) terug kan uitvliegen.

We willen de plaatsing van de lokdozen geografisch zo goed mogelijk spreiden, en zullen de aanvragen dus ook op die basis beoordelen.

Door het grote aantal inschrijvingen, is het niet meer mogelijk om je aan te melden om een lokval te plaatsen.

Nest melden

Net zoals vorig jaar kunnen mensen nesten melden via Vespawatch. Je neemt vanop een veilige afstand een foto, duidt de locatie aan en plaatst deze op www.vespawatch.be.

Meer informatie vind je op www.dehaan.be/aziatische-hoornaar.   

Meer info over Vespawatchers Middenkust vind je op vespawatchersmiddenkust.be.

Gepubliceerd op  vrijdag 8 mrt 2024 om 13:15 uur