Waardevolle collectie bouwplannen van architect Leon Ide verhuist naar het gemeentehuis

De familie van architect Leon Ide schenkt een uniek archief met bouwplannen aan de gemeente.

Heel wat architecten hebben bijgedragen tot het patrimonium van onze gemeente, maar Leon Ide was ontegensprekelijk dé architect die het sterkst zijn stempel heeft gedrukt op de villabouw van de Concessie in De Haan.

Leon Ide werd in 1901 geboren in Blankenberge en begon zijn carrière als architect bij het Oostendse architectenbureau V. Fobert. Hij huwde in 1929 met Marthe Heyneman, dochter van een Knokse aannemer en het jonge paar vestigde zich in De Haan. In de Rubenslaan 7 bouwde hij zijn villa Yopie.

In zijn beginperiode tekende hij vooral cottages in Anglo-Normandische stijl zoals de Concessie het voorschreef. Met het imposante art deco hotel Astoria (1930) gooit hij het over een totaal andere boeg: het functionele primeert, het overtollige verdwijnt.

Na 1945 groeit hij naar een eigen Vlaamse stijl, aangepast aan de moderne eisen van zijn tijd. Kenmerkend zijn onder meer de hellende daken en het interessante metselwerk.

Leon Ide stierf in 1979 op 78-jarige leeftijd. Hij liet onder meer een imposante collectie bouwplannen na aan zijn dochter Yolande. Het was haar wens om deze verzameling in bewaring te geven aan het gemeentebestuur van De Haan. Het unieke archief bestaat uit een tachtigtal pen- en potloodtekeningen en bestrijkt de volledige loopbaan van de architect.

De collectie lag bewaard op de zolder van Villa Yopie, waar de architect tot aan zijn dood woonde. De villa is trouwens vernoemd naar zijn dochter, Yopie was zijn koosnaam voor haar.

De plannen zullen een mooie plaats krijgen in het archief van de gemeente en worden ook gedigitaliseerd.

Gepubliceerd op  donderdag 23 nov 2023 om 15:00 uur