Werken aan nieuwe strekdam in Blankenberge gestart

Op 2 oktober zijn de werken voor de bouw van een nieuwe westelijke strekdam in Blankenberge gestart. In een eerste fase wordt het betonnen westerstaketsel afgebroken. De werken zullen tot het voorjaar van 2026 duren.

De bouw van een nieuwe westelijke strekdam, een project van afdeling Kust van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening & Kust (MDK) en de stad Blankenberge, moet de verzandingsproblematiek in de jachthaven van Blankenberge tegengaan.

De jachthaven heeft een korte, smalle en tegelijk ondiepe haveningang en jaarlijkse stormen leiden tot een snelle verzanding van de havengeul. Daarbij komt de sterke erosie van het strand van Wenduine die voor een verhoogd zandtransport richting Blankenberge zorgt.

In Wenduine lag de oplossing voor de erosie in de bouw van een strandhoofdenveld. Deze strandhoofden zijn intussen afgewerkt en zorgen nu inderdaad voor een stabieler strand met minder erosie.

De 600 meter lange dam die nu in Blankenberge gebouwd wordt, moet er in eerste instantie voor zorgen dat de havengeul minder verzandt. De dam zal ook gedeeltelijk toegankelijk zijn voor wandelaars.

Zowel tijdens de afbraak als tijdens de bouw wordt gezocht naar duurzame oplossingen. Zo wordt het puin afkomstig van de afbraak van het westerstaketsel zoveel als mogelijk hergebruikt binnen de nieuwe constructie. Hierdoor kan ook het wegtransport doorheen Blankenberge en Wenduine beperkt worden. 

Tijdens de werken wordt de toegang tot het strand afgesloten. Er is een omleiding voorzien voor wandelaars.

Timing

De werken zullen – zonder onvoorziene omstandigheden – duren tot het voorjaar 2026. Tijdens de maanden juli/augustus wordt er niet gewerkt.

De kostprijs van het project bedraagt 18,6 miljoen euro.

Gepubliceerd op  maandag 2 okt 2023 om 15:52 uur