We ondervinden allemaal hoe de klimaatverandering ons leven en onze omgeving beïnvloedt. Daarom nam ook de gemeente De Haan al heel wat initiatieven tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan: er worden extra bomen en hagen aangeplant, het regenwater wordt beter opgevangen, de straatverlichting wordt verLED, er komen extra laadpunten voor elektrische wagens, enz.
Ontharding
Ook ontharding van de bodem is een aandachtspunt. Want om wateroverlast bij intense regenbuien te voorkomen is het belangrijk dat het water in de bodem kan dringen. Daarom wil de gemeente verharding van de bodem zoveel mogelijk vermijden en waar mogelijk de reeds bestaande verharding omvormen naar onverharde grond. Dit gebeurde nu op de begraafplaats van De Haan: daar werden de paden tussen de graven vervangen door gras. In het totaal werd zo meer dan 800m² bodem onthard.
De hogere overheid vraagt immers dat het bestuur tegen 2030 1m² per inwoner onthardt. Voor onze gemeente is dat dus 1,3 ha!
Aanplanting van nieuwe bomen struiken
Samen met het Regionaal Landschap Houtland en Polders werd voor de gemeente ook een landschapsplan uitgewerkt, niet alleen om de omgeving te verfraaien maar ook ecologisch te versterken.
In het kader van dit plan zijn de percelen naast de begraafplaats van De Haan, die eigendom zijn van de gemeente, nu omgevormd naar een bloem- en zoemrijk grasland. We herstelden ook de grachten en breidden die deels uit. Aan de perceelsgrens is een houtkant van 5 m breed aangeplant met 2.000 stuks inheems bosgoed, aangevuld met 28 bomen en afgerand met een haag.
Ook in de zone langs de Brugsesteenweg in Wenduine worden de grachten hersteld en heggen aangeplant.
Voor de werken kan de gemeente rekenen op een subsidie van het Regionaal Landschap en de Provincie West-Vlaanderen. Zij nemen de helft van de kosten op zich.
Groenblauwpeil
Ook inwoners kunnen helpen om hun eigen percelen, en dus de gemeente, meer bestand te maken tegen klimaatverandering.
Op de website www.groenblauwpeil.be kom je te weten hoe klimaatbestendig jouw eigen perceel is en krijg je handige tips om de score van bijvoorbeeld je tuin te verhogen, zoals het planten van (meer) bomen of het aanleggen van klinkers die regen doorlaten.
Op de website kunnen inwoners dan ook de acties registreren die ze al genomen hebben. Zo draagt iedereen bij tot een gemeente die beter bestand is tegen de klimaatsveranderingen!