Ontvangststation op watertoren Wenduine helpt vleermuizenmigratie in kaart te brengen

Gepubliceerd op vrijdag 2 april 2021 9 u.
Om vleermuizen over grote afstanden te volgen en hen beter te kunnen beschermen op hun trekroute, installeerden onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), in samenwerking met de gemeente De Haan en Bionet natuuronderzoek, een nieuw ontvangststation op de watertoren van Wenduine.

Vleermuizen komen steeds meer voor aan de Vlaamse kust. Sommige vleermuispopulaties leggen grote afstanden af (soms tot wel 1500 km) en kunnen daarbij zelfs de Noordzee overvliegen, richting de Britse eilanden en vice versa.

Dankzij ontvangststations kunnen onderzoekers de migratie van vleermuizen beter in kaart brengen. De watertoren van Wenduine - die eigendom is van de gemeente - bleek hiervoor een ideale locatie en het gemeentebestuur gaf dan ook graag toestemming voor de installatie van een dergelijk station. Het ontvangststation pikt radiosignalen op van kleine zendertjes die op de vleermuizen zijn aangebracht. Telkens een gezenderde vleermuis het station passeert, vangen de antennes een signaal op, waardoor de onderzoekers de whereabouts van de vleermuizen kunnen opvolgen. De zendertjes zijn zeer licht en kunnen ook gebruikt worden om zangvogels en grotere insecten te volgen.

De antennes van het station bevinden zich hoog op de watertoren om het ontvangstbereik te verhogen tot enkele kilometers.

Het ontvangststation in Wenduine is een van drie stations langs de Vlaamse kust, en sluit aan bij een breder Europees en internationaal infrastructuurnetwerk (MOTUS Wildlife Tracking network).

Het onderzoek naar migrerende vleermuizen langs de Noordzeekust kadert binnen het Belgische LifeWatch Marien Observatorium, uitgebouwd door het VLIZ.

Lees meer: https://lifewatch.be/en/motus-wildlife-tracking-system