Opvang Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd op vrijdag 1 april 2022 19.30 u.
In onze gemeente zijn momenteel 55 vluchtelingen uit Oekraïne ingeschreven, waaronder 20 kinderen.

Het Sociaal Huis en de gemeentelijke diensten, maar ook heel wat vrijwillige “buddy’s”, zetten zich in om deze mensen zo goed mogelijk te ontvangen en te begeleiden bij hun registratie en de zoektocht naar huisvesting.

De meeste oorlogsvluchtelingen worden momenteel ondergebracht in Hotel ’t Bosje, waar de gemeente collectieve opvang organiseert. De anderen vonden een opvangplaats bij particulieren uit onze gemeente die een woning of appartement ter beschikking stellen. Er zijn ook enkele gezinnen die vluchtelingen opnemen bij hen thuis.

Voor wie vluchtelingen wil opvangen, organiseerde de gemeente een informatiesessie. Want de opvanggezinnen hebben natuurlijk heel wat praktische vragen. Uiteraard blijft het Sociaal Huis ook de mensen die een plaatsje bij particulieren vinden nauw opvolgen en biedt ze ondersteuning waar nodig.
 
Enkele Oekraïense kinderen lopen intussen ook al school in onze gemeente. De schooldirecties en de gemeente zorgen ervoor dat de kindjes optimaal over de verschillende scholen gespreid worden, zodat de druk op de scholen niet te hoog wordt.

Tijdens de paasvakantie krijgen de Oekraïense kindjes trouwens ook de kans om aan te sluiten bij de speelpleinwerking van de jeugddienst, zodat deze – vaak getraumatiseerde – kinderen ook tijdens de vakantieperiode voldoende afleiding en structuur krijgen.

Alle informatie omtrent de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne vind je op www.dehaan.be/Oekraine