Premies voor wie duurzaam renoveert

Gepubliceerd op maandag 20 december 2021 10.07 u.
Vanaf januari 2022 kunnen inwoners die duurzaam renoveren een beroep doen op enkele nieuwe een aangepaste subsidies.

Duurzaam beleid stimuleren is één van de belangrijke strategische doelstellingen in het meerjarenplan van de gemeente De Haan. Zowel hogere overheden als de burger verwachten immers dat er rekening gehouden wordt met ecologie en duurzaamheid en de gemeente moet hierin een voorbeeldrol vervullen. Hernieuwbare energie is een onderdeel van die duurzame aanpak. 

Het gemeentebestuur stuurde daarom haar subsidiesystemen binnen het thema Leefmilieu bij en breidt die waar nodig uit. De gemeenteraad keurde deze aanpassingen op 16 december 2021 unaniem goed. 

Met de premies wil de gemeente vooral eigenaars van oudere woningen stimuleren om duurzaam te renoveren. 

Huiseigenaars die hun eigen woning renoveren of verhuurders die hun huurwoning renoveren en verhuren via een sociaal verhuurkantoor kunnen een beroep doen op een opknappremie van maximum 2.000 euro. Ben je jonger dan 36 jaar, dan wordt de premie zelfs verdubbeld. Hiermee wil de gemeente meer jongeren aantrekken. 

Er komt een nieuwe subsidie voor particulieren die een warmtepomp installeren, in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen. Zij kunnen een subsidie voor 20% op de kostprijs krijgen, met een maximum van 1.000 euro. Heb je reeds fotovoltaïsche zonnepanelen, dan kun je tot maximum 500 euro terugkrijgen. De huidige subsidie voor fotovoltaïsche zonnepanelen vervalt. 

Een subsidie voor de installatie van een zonneboiler was er reeds, maar die wordt bijgesteld. Particulieren kunnen voor de verwarming van sanitair water en hun woning een tegemoetkoming krijgen van maximum 250 euro. 

Er komt ook een gemeentelijke subsidie voor mensen die gebruik maken van een thuisbatterij, dat is een batterij met een grote capaciteit die alle elektrische apparatuur in een woning enkele uren tot zelfs dagen van energie kan voorzien. Hiervoor kan je tot maximum 500 euro terugkrijgen. 

Tot slot komt er een subsidie voor wie een extensief groendak installeert. Hiervoor kan je 30 euro per vierkante meter terugkrijgen, met een maximum van 1.200 euro. 

De subsidies kunnen vanaf 1 januari 2022 aangevraagd worden. 

Alle informatie en de subsidiereglementen vind je hier. 

Ook de Vlaamse Overheid biedt heel wat renovatiepremies aan, een overzicht vind je op hun website