Raamverkoop toegelaten in De Haan

Gepubliceerd op vrijdag 19 maart 2021 16.28 u.
Omdat horecazaken de deuren voorlopig nog steeds niet kunnen openen, wil de gemeente de sector toch wat extra armslag geven. Daarom heeft de burgemeester besloten om een collectieve toelating te geven voor de organisatie van raamverkoop. 
Raamverkoop is vanaf nu dus toegelaten voor horeca- en voedingswinkels en traiteurs die voedsel en/of niet-alcoholische dranken verkopen. 
 
Er worden uiteraard enkele voorwaarden aan deze toestemming verbonden: 
  • De verkoop kan enkel via het raam of de deur van het gebouw waar de horeca- of voedingszaak is gevestigd. Als het gebouw er zich niet toe leent om aan raamverkoop te doen, dan kan op het privéterrein waar de zaak zich bevindt, een tijdelijk verkooppunt ingericht worden.
  • Er moeten voldoende vuilnisbakken worden voorzien in de directe nabijheid van het verkooppunt. Die moeten minimum één keer per dag leeg gemaakt worden. Het afval moet ook gesorteerd worden. 
  • Het afhalen van voedsel en niet-alcoholische dranken mag geen samenscholing veroorzaken en de uitbater dient erop toe te zien dat de social distancing gevrijwaard wordt.
  • De wachtrij van klanten mag de voorbij wandelende voetgangers en fietsers niet hinderen.
  • Er dient voldoende ontsmettingsmiddel voorzien te worden voor de wachtende klanten.
  • Zowel de verkopers als de wachtende klanten, uitgezonderd kinderen tot en met 12 jaar, moeten een mondmasker dragen.
  • Er mag niets ter plaatste geconsumeerd worden. Er mogen daarom ook geen zitmeubelen in de nabijheid van het verkooppunt geplaatst worden.
  • Alle maatregelen 'mondmaskerplicht / 'afstand houden' / 'ontsmetten van handen' moeten met duidelijke pictogrammen aangeduid zijn.
Deze raamverkoop wordt enkel toegelaten voor zaken die voedingswaren en dranken verkopen, in hun zaak of op het privéterrein bij hun zaak. Kledingwinkels, boekhandels, enz.. mogen dus geen raamverkoop doen van etenswaren of dranken. Ook particulieren mogen dat niet.

Het besluit van de burgemeester is vanaf vandaag van kracht. Je kan het volledige besluit nalezen in de bijlage onderaan. 

 
Er zal door de lokale politie toegezien worden op het naleven van de maatregelen.