Ringlaan Wenduine - Vlaamse overheid verbreekt contract met aannemer

Gepubliceerd op dinsdag 4 februari 2020 10 u.
De werken aan de Ringlaan in Wenduine liggen al maanden stil en liepen intussen meer dan een jaar vertraging op.

Aanslepende technische discussies over niet correcte uitvoering van de werken liggen aan de basis. De opdrachtgever is niet de gemeente De Haan, maar het Vlaamse Gewest, met name het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voor de wegenwerken en de co├Ârdinatie, en Aquafin voor de riolering. Farys volgt het gemeentelijke aandeel in de rioleringen op. Vertegenwoordigers van al die organisaties zaten achter de sprekerstafel. Ingenieur Humberto van Nunen van AWV legde uit dat de Vlaamse overheid alles heeft geprobeerd om in der minne een oplossing te vinden met de huidige aannemer Aclagro, maar dat dit niet is gelukt. Het contract werd vrijdag uiteindelijk opgezegd. De bevolking van Wenduine werd maandagavond dus echt 'vers van de pers' ge├»nformeerd.

Het grootste probleem blijken de rioleringsbuizen onder de rotonde ter hoogte van Manitoba te zijn: die zijn slecht geplaatst en slecht gefundeerd. Maar ook ter hoogte van de molen moeten borduren herlegd worden. Nu het contract is stopgezet, zal de Vlaamse overheid een nieuwe aannemer zoeken om die fundering te versterken via speciale technieken en om een “kous” in de buizen aan te brengen om die ook aan de binnenkant te verstevigen.

We ijveren ernaar om een aannemer te vinden die dat werk nog voor de zomer kan klaren. Zekerheid dat het voor de zomer lukt, is er niet. In ieder geval zal Wenduine wel toegankelijk blijven deze zomer.

De Vlaamse overheid schrijft ook een nieuwe aanbesteding uit voor de rest van de werken.

Het publiek stelde heel wat vragen, o.m. over de timing. De werken waren aanvankelijk op 3 jaar geraamd, en nog maar een deeltje is uitgevoerd. Er blijft dus nog een lange weg te gaan. De handelaars vroegen een betere bewegwijzering, omdat het nu lijkt alsof Wenduine niet bereikbaar is.