Ballerina

Rita Craeynest: "Eigenlijk behoeven mijn beelden geen uitleg. Het liefst laat ik het commentaar aan de toeschouwer. Vaak zie ik toevallige passanten blij opkijken en hoor ik hoe mijn werk hen een blij fris gevoel bezorgt. De blijheid die ik zelf ervaar tijdens het creëren straalt via mijn beeld over naar de toeschouwer. Hoe mooi is dit – een verademing in deze vaak agressieve wereld.

Het liefst maak ik mijn figuren uit het niets, zonder model, volledig eigen creatie dus. Best een uitdaging want ik wil ze levensecht qua lichaams- en gezichtsexpressie en bovendien moet het anatomisch plaatje voor mij ook helemaal kloppen.

Ik start altijd met een ijzeren armatuur waarop ik mijn beeld in klei modelleer en vormgeef. Daarmee leg ik al de grootte en de houding vast. En gezien ik steeds levensgroot werk, ook ongeveer de leeftijd.

Meestal heb ik al een vaag idee van wat het zal worden, maar ik laat altijd graag ruimte voor 'de inspiratie van het moment' want vaak krijgen mijn figuren op een gegeven moment een eigen leven…

Zo was ik gestart met het idee een flinke jongen in zomerse bermuda te boetseren, maar toen ik het gezicht aan het creëren was ontdekte ik er een mooi fijn meisjesgezichtje in… Ik kon het moeilijk loslaten, maar ik was al een eind op weg met het jongensfiguur…

Ik zag er al snel een ballerina in, maar blote voeten zijn zo’n beetje mijn handelsmerk en dit paste niet in het plaatje… Ik heb het een paar weken laten bezinken en ondertussen aan een ander beeld verder gewerkt.

Uiteindelijk koos ik voor de ballerina. Het was een serieuze ombouw met de nodige versterking voor de niet voorziene zware klei-tutu, maar ik vond het een boeiende keuze."

  • Materiaal: brons
  • Afmetingen: 139 x 55 x 41 cm

Kunstenaar: Rita Craeynest

Wat bij Rita Craeynest begon als één van haar hobby’s, naast haar praktijk als kleuterleidster, groeide het modelleren in klei uit tot een gedreven passie. Kinderen zijn omwille van hun pure, aanstekelijke onbevangenheid haar grootste inspiratiebron. Haar geesteskinderen zijn levensgroot en levensecht. Het liefst creëert ze haar figuren zonder model. Het modelleren is dan pure fantasie en schepping. Voor haar kleinkinderen (en vroeger haar kinderen) maakt ze met plezier hierop uitzondering, die wil ze natuurlijk graag in brons vereeuwigen voor later.

Ze begon omstreeks 1965 in terracotta. Sinds 1995 realiseerde ze haar grotere werken in polyester en nam geleidelijk de overstap naar uitsluitend nog brons.

Na het creëren en modelleren in klei volgt via de verloren-was-methode de hergeboorte in brons. Telkens weer een boeiende bekroning.

Dit kunstwerk is te koop. Voor meer info kan je contact opnemen met de kunstenaar.

rita.craeynest@skynet.be 
T +32 486 62 43 33