Clara - Wie heeft de Bal

Rita Craeynest: "Eigenlijk behoeven mijn beelden geen uitleg. Het liefst laat ik het commentaar aan de toeschouwer. Vaak zie ik toevallige passanten blij opkijken en hoor ik hoe mijn werk hen een blij fris gevoel bezorgt. De blijheid die ik zelf ervaar tijdens het creëren straalt via mijn beeld over naar de toeschouwer. Hoe mooi is dit – een verademing in deze vaak agressieve wereld.

Het liefst maak ik mijn figuren uit het niets, zonder model, volledig eigen creatie dus. Best een uitdaging want ik wil ze levensecht qua lichaams- en gezichtsexpressie en bovendien moet het anatomisch plaatje voor mij ook helemaal kloppen.

Af en toe maakte ik hierop een uitzondering en portretteerde mijn eigen, en af en toe ook van ander ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen.

Dit vraagt wel bijzonder veel voorbereiding en concentratie want ik wil dan van dit persoontje de typische uitstraling, karakter en houding tot in de toppen van de tenen in beeld brengen. Daarom wil ik ze op voorhand kennen en laat ik ze een aantal keren bij de aanvang van het modelleren in mijn omgeving spelen. Dan werk ik dus wél naar model, maar dan een héél erg bewegend model…

Als voormalig kleuterleidster weet ik natuurlijk dat blijven stilstaan of zitten bij kleuters echt niet aan de orde is. Ik moet dan werkelijk de kat uit de boom zien te kijken om alle dimensies vast te leggen.

In dergelijk geval zit in de titel van het werk hun eigennaam.

Dit is Clara: een frisse, guitige, blije kleuter altijd klaar voor leuke spelletjes."

  • Materiaal: brons
  • Afmetingen: 93 x 36 x 30 cm

Kunstenaar: Rita Craeynest

Wat bij Rita Craeynest begon als één van haar hobby’s, naast haar praktijk als kleuterleidster, groeide het modelleren in klei uit tot een gedreven passie. Kinderen zijn omwille van hun pure, aanstekelijke onbevangenheid haar grootste inspiratiebron. Haar geesteskinderen zijn levensgroot en levensecht. Het liefst creëert ze haar figuren zonder model. Het modelleren is dan pure fantasie en schepping. Voor haar kleinkinderen (en vroeger haar kinderen) maakt ze met plezier hierop uitzondering, die wil ze natuurlijk graag in brons vereeuwigen voor later.

Ze begon omstreeks 1965 in terracotta. Sinds 1995 realiseerde ze haar grotere werken in polyester en nam geleidelijk de overstap naar uitsluitend nog brons.

Na het creëren en modelleren in klei volgt via de verloren-was-methode de hergeboorte in brons. Telkens weer een boeiende bekroning.

Dit kunstwerk is te koop. Voor meer info kan je contact opnemen met de kunstenaar.

rita.craeynest@skynet.be 
T +32 486 62 43 33