Genietend Uitwaaien

Rita Craeynest: "Eigenlijk behoeven mijn beelden geen uitleg. Het liefst laat ik het commentaar aan de toeschouwer. Vaak zie ik toevallige passanten blij opkijken en hoor ik hoe mijn werk hen een blij fris gevoel bezorgt. De blijheid die ik zelf ervaar tijdens het creëren straalt via mijn beeld over naar de toeschouwer. Hoe mooi is dit – een verademing in deze vaak agressieve wereld.

Mijn inspiratie is vaak een momentopname. Een inspirerende houding, kleding, haartooi… Soms gezien in werkelijkheid, foto of filmpassage, of gewoon uit het niets. Tenzij het om het portretteren van iemand gaat, is het nooit mijn betrachting om tot in de details na te bootsen. Ik laat graag ruimte voor fantasie en inspiratie tijdens het modelleren.

Enkele jaren geleden zag ik een inspirerende foto op de voorpagina van de vakantiefolder van de gemeente De Haan. Een meisje dat genietend uit het water sprong, de haren in de wind… Heel mooi!

Dit was de aanzet voor dit beeld 'Genietend Uitwaaien'. Dit beeld zou bovendien permanent vóór mijn 'Ateljeetje aan ’t Zeetje' komen – althans dat was de bedoeling…
Toen het werk na alle arbeidsintensieve stappen uiteindelijk in brons gegoten en bijna klaar was stond opeens ook aan de andere zijde van mijn Ateljeetje een uitbouw op de zeedijk… Op die manier zou het beeld helemaal niet tot zijn recht komen. Daarom besloot ik daar een ander beter passend beeld te plaatsen. Het werd voorlopig een polyesterversie van het werk 'Verbondenheid'."

  • Materiaal: brons
  • Afmetingen: 103 x 99 x 50 cm

Kunstenaar: Rita Craeynest

Wat bij Rita Craeynest begon als één van haar hobby’s, naast haar praktijk als kleuterleidster, groeide het modelleren in klei uit tot een gedreven passie. Kinderen zijn omwille van hun pure, aanstekelijke onbevangenheid haar grootste inspiratiebron. Haar geesteskinderen zijn levensgroot en levensecht. Het liefst creëert ze haar figuren zonder model. Het modelleren is dan pure fantasie en schepping. Voor haar kleinkinderen (en vroeger haar kinderen) maakt ze met plezier hierop uitzondering, die wil ze natuurlijk graag in brons vereeuwigen voor later.

Ze begon omstreeks 1965 in terracotta. Sinds 1995 realiseerde ze haar grotere werken in polyester en nam geleidelijk de overstap naar uitsluitend nog brons.

Na het creëren en modelleren in klei volgt via de verloren-was-methode de hergeboorte in brons. Telkens weer een boeiende bekroning.

Dit kunstwerk is te koop. Voor meer info kan je contact opnemen met de kunstenaar.

rita.craeynest@skynet.be 
T +32 486 62 43 33