Groep Wedstrijdje Origami Vliegeren - jongen 2

Rita Craeynest: "Eigenlijk behoeven mijn beelden geen uitleg. Het liefst laat ik het commentaar aan de toeschouwer. Vaak zie ik toevallige passanten blij opkijken en hoor ik hoe mijn werk hen een blij fris gevoel bezorgt. De blijheid die ik zelf ervaar tijdens het creëren straalt via mijn beeld over naar de toeschouwer. Hoe mooi is dit – een verademing in deze vaak agressieve wereld.

Het liefst maak ik mijn figuren uit het niets, zonder model, volledig eigen creatie dus. Best een uitdaging want ik wil ze levensecht qua lichaams- en gezichtsexpressie en bovendien moet het anatomisch plaatje voor mij ook helemaal kloppen.

Na jarenlang regelmatig mijn eigen en ook andere kinderen en kleinkinderen te portretteren in klei, polyester of brons heb ik besloten nog enkel uit mijn fantasiefiguren te creëren.

Het idee 'kinderen met origamivliegertjes' zit al jaren in mijn to-dolijst, maar ik wilde eerst mijn kleinkinderen in brons vereeuwigen en ook tegemoetkomen aan de vraag van enkele andere ouders en grootouders.

Daar heb ik nu dus definitief een streep onder gezet en in 2020 eindelijk mijn idee met de vliegertjes uitgewerkt.

Als uitgangspunt maakte ik enkele kleine expressieve houdingen in was waarop ik mijn ijzeren steunarmaturen baseerde. Tijdens het modelleren kregen mijn kleifiguren gaandeweg een eigen leven qua karakter, geslacht en uitstraling."

  • Materiaal: brons
  • Afmetingen: 103 x 82 x 60 cm

Kunstenaar: Rita Craeynest

Wat bij Rita Craeynest begon als één van haar hobby’s, naast haar praktijk als kleuterleidster, groeide het modelleren in klei uit tot een gedreven passie. Kinderen zijn omwille van hun pure, aanstekelijke onbevangenheid haar grootste inspiratiebron. Haar geesteskinderen zijn levensgroot en levensecht. Het liefst creëert ze haar figuren zonder model. Het modelleren is dan pure fantasie en schepping. Voor haar kleinkinderen (en vroeger haar kinderen) maakt ze met plezier hierop uitzondering, die wil ze natuurlijk graag in brons vereeuwigen voor later.

Ze begon omstreeks 1965 in terracotta. Sinds 1995 realiseerde ze haar grotere werken in polyester en nam geleidelijk de overstap naar uitsluitend nog brons.

Na het creëren en modelleren in klei volgt via de verloren-was-methode de hergeboorte in brons. Telkens weer een boeiende bekroning.

Dit kunstwerk is te koop. Voor meer info kan je contact opnemen met de kunstenaar.

rita.craeynest@skynet.be 
T +32 486 62 43 33