Groep Zomer - Zwangere met Peutertje

Rita Craeynest: "Eigenlijk behoeven mijn beelden geen uitleg. Het liefst laat ik het commentaar aan de toeschouwer. Vaak zie ik toevallige passanten blij opkijken en hoor ik hoe mijn werk hen een blij fris gevoel bezorgt. De blijheid die ik zelf ervaar tijdens het creëren straalt via mijn beeld over naar de toeschouwer. Hoe mooi is dit – een verademing in deze vaak agressieve wereld.

Ik kreeg de opdracht een kunstwerk te maken voor de tuin van Woon- en Zorgcentrum Ingelmunster. Het thema was 'Zomer'. Ik had al een paar keer geëxposeerd in een zorgcentrum en vernam dat de bewoners vaak met mijn beelden praatten. Dat bracht mij op het idee van de bank waar de mensen gezellig, in zomerse sfeer even konden uitrusten. Het idee bij het creëren van de beeldengroep 'Zomer' was om de toeschouwers uit te nodigen om er even bij te gaan zitten om te rusten, te genieten, te mijmeren… en zo zelf deel uit te maken van het kunstwerk.

Een leuke anekdote: het idee van het zwanger zijn van de moederfiguur is pas tijdens het modelleren in klei ontstaan. Een link naar de zomer, het seizoen van de vruchtbaarheid.
De figuren zijn volledig vrij, zonder model uit het hoofd gecreëerd. Dat vind ik erg boeiend om doen, en klei leent zich daar uitstekend toe. Bijleggen of wegnemen naar wens en inspiratie van het moment, tot de figuren 'leven', soms tot mijn eigen verrassing."

  • Materiaal: brons
  • Afmetingen:
    • Zwangere: 121 x 50 x 92 cm
    • Peutertje: 50 x 42 x 52 cm
    • Bank Eik: 43,5 x 150 x 42 cm

Kunstenaar: Rita Craeynest

Wat bij Rita Craeynest begon als één van haar hobby’s, naast haar praktijk als kleuterleidster, groeide het modelleren in klei uit tot een gedreven passie. Kinderen zijn omwille van hun pure, aanstekelijke onbevangenheid haar grootste inspiratiebron. Haar geesteskinderen zijn levensgroot en levensecht. Het liefst creëert ze haar figuren zonder model. Het modelleren is dan pure fantasie en schepping. Voor haar kleinkinderen (en vroeger haar kinderen) maakt ze met plezier hierop uitzondering, die wil ze natuurlijk graag in brons vereeuwigen voor later.

Ze begon omstreeks 1965 in terracotta. Sinds 1995 realiseerde ze haar grotere werken in polyester en nam geleidelijk de overstap naar uitsluitend nog brons.

Na het creëren en modelleren in klei volgt via de verloren-was-methode de hergeboorte in brons. Telkens weer een boeiende bekroning.

Dit kunstwerk is te koop. Voor meer info kan je contact opnemen met de kunstenaar.

rita.craeynest@skynet.be 
T +32 486 62 43 33