Samen komen we energiezuinig de winter door

Gepubliceerd op donderdag 15 december 2022 10.31 u.
De stijgende energieprijzen zijn voor iedereen voelbaar. Daarom neemt ook de gemeente heel wat energiebesparende maatregelen, maar steunt ze ook haar inwoners waar mogelijk. Ook de provinciale, Vlaamse en federale overheid bieden steun. We geven je graag een overzicht.

DE GEMEENTE BESPAART ENERGIE

Openbare verlichting

De openbare verlichting is één van de grootste slokoppen van energieverbruik. Vorige winter liep de factuur op tot 70.000 euro per maand en voor de komende winter verwacht de gemeente meer dan een verdubbeling.

De gemeente besliste daarom noodgedwongen om de openbare verlichting te doven tussen 23u en 6u, ook in de weekends.

We begrijpen dat sommigen zich hierdoor minder veilig voelen, maar onderzoek heeft aangetoond dat dat niet nodig is. Zo gebeuren er meer inbraken als de straatverlichting brandt dan wanneer de verlichting uit is. Uiteraard is het wel oppassen geblazen om niet te vallen over oneffenheden in de weg. Het kan daarom handig zijn om een klein zaklampje mee te nemen, of de zaklampfunctie van je telefoon te gebruiken.

Naast de openbare verlichting is ook de monumentenverlichting gedoofd.

In openbare gebouwen branden minder lichten, bijvoorbeeld op de gangen, en zullen alle lampen versneld vervangen worden door LED.

Graadje lager

Ook de gebouwenverwarming rijst de pan uit: sommige gebouwen, die meestal op gas, maar soms op elektriciteit verwarmd worden, kosten tot 10.000 euro per maand om te verwarmen.

Daarom is de temperatuur in alle openbare gebouwen verlaagd tot 19°C. Ook de temperatuur in het zwembad en de douches is lager.

Een paar gebouwen van de gemeente zijn ook tijdelijk gesloten. Het personeel of de verenigingen die er gehuisvest waren, kregen een andere plek.

Eindejaaractiviteiten

De kerstverlichting bestaat al enkele jaren volledig uit LED-lampen, die weinig energie verbruiken en blijft dan ook behouden. Na een zorgvuldige afweging van mogelijke alternatieven komen de geplande natuurijspistes in Parkdomein La Potinière en op de Markt van Wenduine er tijdens de eindejaarsperiode toch. Het leggen van een synthetische piste of een rolschaatspiste bleken immers veel duurder. De gemeente neemt wel maatregelen om de energiekost zo laag mogelijk te houden. De pistes zullen kleiner zijn, 200 m² i.p.v. 300 m², en – net als vorig jaar – overdekt. Er werd gekozen voor de technisch meest geavanceerde piste, met een dunnere ijslaag van 7 cm i.p.v. 14 cm, en een extra isolatielaag onder het ijs. Zo ligt het energieverbruik beduidend lager. Beide pistes draaien trouwens op het elektriciteitsnet. Luide en vervuilende generatoren zijn dus niet meer nodig omdat de gemeente investeerde in zwaardere elektriciteitskasten.

Ook de periode waarop de schaatspistes open zijn, wordt ingekort, wat nog een vermindering van het verbruik betekent. De schaatspistes gaan open op woensdag 21 december 2022 en sluiten hun deuren op het einde van de kerstvakantie.

Maatregelen voor de toekomst

Meer LED-verlichting

LED-lampen verbruiken veel minder, gaan veel langer mee, en dimmen automatisch tot op 50% na 24u. Nu al is 23% van de openbare verlichting in onze gemeente omgezet naar LED. Tegen 2028 moet dat 100% zijn.

Renovatie van gebouwen

Alle gemeentelijke gebouwen werden doorgelicht en per gebouw werd er een fiche opgemaakt. In heel veel gebouwen zijn extra isolatie, dubbel glas en nieuwe verwarmingsinstallaties nodig. Daarvoor tekent het gemeentebestuur een meerjarenplan uit, zodat die werken in fases kunnen worden uitgevoerd. Voor het gemeentehuis zelf kan er een verwarmings-en koelsysteem komen op aardwarmte.

Zonnepanelen

Nu al liggen er zonnepalen op het dak van het Sport- en Recreatiecentrum Haneveld,…. Ook andere gemeentelijke gebouwen zullen in de toekomst zonnepanelen krijgen.

WAARMEE KAN DE GEMEENTE JE HELPEN?

Verwarmingstoelage

Wie aan bepaalde voorwaarden voldoet (verhoogde tegemoetkoming, begrensd inkomen, schuldenlast), kan opnieuw een beroep doen op de verwarmingstoelage van het Sociaal Verwarmingsfonds.

Je kan het aanvraagformulier downloaden op www.verwarmingsfonds.be. Bezorg het ingevulde formulier, samen met een scan of een foto van de leveringsbon, per e-mail aan ocmw@dehaan.be. Lukt dit niet, dan mag je ook altijd langskomen in het Sociaal Huis (Markt 2, Wenduine).

Minimale levering aardgas en elektriciteit (exclusief nachttarief)

Personen met een budgetmeter aardgas kunnen nog tot en met 31 maart opnieuw langsgaan bij het OCMW voor een minimale aardgaslevering. Het toegekende bedrag is afhankelijk van de soort woning waarin de aanvrager woont en of die al dan niet een beschermde afnemer is.

Door de huidige energiecrisis is het deze winter mogelijk om een minimale levering elektriciteit aan te vragen voor mensen die verwarmen op elektriciteit én met een exclusieve nachtteller.

Ook deze maatregel loopt nog tot en met 31 maart 2023.

Meer info: 050 43 51 40 - ocmw@dehaan.be

Energiepremie

De energiepremie richt zich specifiek tot personen of gezinnen die in de onmogelijkheid zijn om hun energiefactuur te betalen en/of een energieschuld hebben. Personen of gezinnen die zich in een precaire financiële situatie bevinden en hierdoor in de onmogelijkheid zijn om hun energiefactuur te betalen, kunnen in aanmerking komen. Aan de hand van een financieel en sociaal onderzoek kijkt het OCMW of de aanvrager hier aan de toekenningsvoorwaarden voldoet.

Meer info: 050 43 51 40 - ocmw@dehaan.be

Gratis energiescan

Via een energiescan kom je te weten hoe je thuis energie kunt besparen. Een energie-expert komt bij je thuis en geeft tips over jouw verwarming, verlichting en huishoudtoestellen. Waar mogelijk voert de uitvoerder kleine energiebesparende maatregelen uit. Je kan ook hulp krijgen met vragen over jouw energiefactuur.

Alle info vind je op www.dehaan.be/energiescan

WELKE MAATREGELEN NEMEN DE FEDERALE EN VLAAMSE OVERHEID?

Sociaal tarief

Het sociaal tarief is een maatregel om personen of gezinnen die aan bepaalde voorwaarden voldoen te helpen om hun energiefactuur te betalen. Personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds en een contract hebben afgesloten als residentiële afnemer van elektriciteit, aardgas of warmte, hebben tijdelijk recht op het sociaal tarief. Die maatregel is verlengd tot 31 maart 2023.

Voor meer informatie over de verhoogde tegemoetkoming kan je terecht bij je ziekenfonds.

Basispakket energie

Personen en/of gezinnen met een variabel contract of een vast contract dat werd afgesloten of verlengd na 30/09/21 hebben voor de maanden november en december recht op een vergoeding van 135 euro/maand voor gas en 61 euro/maand voor elektriciteit. Beide bedragen worden in mindering gebracht van de voorschot- of afrekeningsfacturen voor het einde van het jaar. Personen en/of gezinnen die genieten van het sociaal tarief komen NIET in aanmerking voor deze vergoeding.

Let op: er is een inkomensvoorwaarde aan verbonden. Bij een hoog inkomen wordt deze vergoeding teruggevorderd via de belastingen.

Voor meer informatie over de genomen maatregelen door de overheid kan je terecht op www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie of bij het Sociaal Huis.

OOK DE PROVINCIE HELPT MET EEN GROEPSAANKOOP GROENE ENERGIE

Ook de Provincie West-Vlaanderen probeert jou te helpen om een zo voordelig mogelijk energiecontract af te sluiten en organiseert daarom opnieuw een groepsaankoop voor 100% groene stroom en gas.

Iedereen met een leveringsadres in Vlaanderen kan deelnemen. Je kiest zelf of je voor elektriciteit en/of gas inschrijft. Let op! Ook al nam je vroeger al eens deel, toch moet je elk jaar opnieuw inschrijven.

Op 8 februari 2023 is een veiling voorzien waarop energieleveranciers hun beste bod doen voor een éénjarig energiecontract voor 100% Belgische groene stroom en/of gas. De leverancier die het meest voordelige bod doet mag de deelnemers van de groepsaankoop een energiecontract aanbieden.

Op 24 februari 2023 krijg je een persoonlijk voorstel waarop je ziet hoeveel je kan besparen. Pas dan beslis je om al dan niet te veranderen van energieleverancier. De provincie zorgt voor begeleiding vanaf de inschrijving tot en met de overstap naar het voordelige groepsaankoopcontract. Ook het opzeggen van je huidige energiecontract wordt volledig voor jou geregeld.

Je kan je gratis, vrijblijvend en eenvoudig inschrijven op www.west-vlaanderen.be/besparen (t.e.m. 7 februari) of telefonisch op het gratis nummer 0800 18 711 (ma - vr: 8.30u tot 18u).

Heb je geen toegang tot het internet, dan helpt de gemeente je graag verder op één van volgende data, in het gemeentehuis in De Haan:

  • Ma 19 december van 8.30 tot 12u
  • Ma 16 januari van 8.30 tot 12u

Breng je laatste jaarafrekening van elektriciteit en aardgas mee, zodat we alle gegevens meteen bij de hand hebben.