Samen voor een proper strand!

Gepubliceerd op vrijdag 2 juli 2021 15.51 u.
De gemeente lanceert enkele acties om ook deze zomer ons strand proper te houden!

Om het strand ook tijdens de zomermaanden proper te houden wil gemeente De Haan inzetten op duurzaam afvalmanagement. Ze lanceert daarom een sensibiliseringscampagne en reikt voor het eerst de Eco Beach Award uit aan de meest duurzame stranduitbater. 

Duurzaam beleid stimuleren is één van de belangrijke strategische doelstellingen in het meerjarenplan van de gemeente De Haan. Zowel hogere overheden als de burger verwachten immers dat er rekening gehouden wordt met ecologie en duurzaamheid en de gemeente moet hierin een voorbeeldrol vervullen. Daarom ondertekende ook de gemeente De Haan het Burgemeestersconvenant, een engagement van steden en gemeenten om de CO2-uitstoot te verlagen en in te zetten op duurzame energie.

Binnen de gemeente worden heel wat duurzame initiatieven genomen, denk maar aan het vergroenen van het gemeentelijk wagenpark, het plaatsen van laadpalen voor elektrische voertuigen, de omschakeling naar LED bij openbare verlichting en het plaatsen van fietspompen. Om deze initiatieven nog beter onder de aandacht te brengen worden ze samengebracht onder 1 noemer: “duurzaam De Haan”. 

De gemeente De Haan maakte het afgelopen jaar ook werk van duurzaam toeristisch afvalmanagement en stapte met de ondersteuning van Westtoer mee in het Europees project FACET. De Haan liet zich begeleiden door de provincie West–Vlaanderen gesubsidieerde afvalcoach SWECO om alle belangrijke ‘afvalspelers’ op onze stranden te overtuigen om samen nog meer te gaan voor afvalvrije stranden.

Het coachingtraject resulteerde in een aantal ambitieuze afspraken met stranduitbaters, badkarhouders, surfclubs en de afvalmedewerkers en - ophalers van de gemeente zelf. Via dit coachingtraject worden de stranduitbaters en –bars begeleid in het verwerken van hun strandafval en het gebruik van de door de gemeente aangelegde persleiding voor aansluiting van hun afvalwater en toiletten. 

Op de ‘Dag van de Toerist’ op 4 juli start daarom de campagne ‘Laat hier enkel je voetafdruk achter’, waarmee we inwoners en toeristen willen aanmoedigen om op ons strand enkel hun voetafdruk, maar geen afval achter te laten.
Tijdens de ‘Dag van de Toerist’ worden traditioneel snoepjes uitgedeeld en dit jaar zijn dat voetsnoepjes, een leuke verwijzing naar het logo van “duurzaam De Haan”, uiteraard verpakt in een duurzame verpakking. 

Uit het coachingstraject met SWECO kwam ook het voorstel om een award uit te reiken aan de meest duurzame stranduitbater.
Deze Eco Beach Award 2021 zal worden uitgereikt in drie categorieën: badkarhouders, beachbars en surfclubs. Zij worden door een professionele jury beoordeeld op een aantal duurzame criteria, zoals de netheid van de uitbating, gebruik van strandasbakjes, gescheiden afvalbakken (PMD/restafval), gebruik van zo weinig mogelijk plastic, milieuvriendelijke handzeep in het toilet, e.a.

Daarnaast heeft ook het grote publiek de kans om te stemmen op hun favoriete stranduitbating. Zij kunnen vanaf 4 juli stemmen op hun favoriete en meest duurzame uitbater op de website van de gemeente of via een stemformulier dat je kan afhalen in de infokantoren.

De prijsuitreiking is voorzien tijdens de Eneco Clean Beach Cup op 12 september 2021. De winnaars ontvangen onder meer een kunstwerk gemaakt door Noordzee Trash Art. De unieke inhoud van deze kunstwerkjes is voor 100% afkomstig van het Noordzeestrand. 

En om het strand echt net te houden, organiseert de gemeente in de maanden juli en augustus ook de “Clean Beaches” opruimacties. Met een afvalgrijper, zwerfvuilzak en bingokaart in de hand kan iedereen op zoek naar allerlei spullen die niet op het strand thuishoren. Ook deze vondsten worden verwerkt in een kunstwerkje van NoordzeeTrash Art.