Startende handelszaken en buurtwinkels krijgen premie

Gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2021 8.42 u.
Het gemeentebestuur keurde een premiesysteem goed voor handelaars die een handelszaak onderbrengen in een leegstaand handelspand in het handelscentrum of die een buurtwinkel opstarten in Klemskerke-dorp of Vlissegem-dorp.

Het gemeentebestuur wil met de premies startende handelszaken ondersteunen, maar ook leegstand tegengaan. 

In De Haan-centrum, Wenduine en Vosseslag bakende de gemeenteraad ‘kernwinkelgebieden’ af. Een handelaar die zich in een pand, die minimum 6 maanden leeg staat, in deze gebieden vestigt, zal hiervoor een premie kunnen aanvragen. Deze premie bedraagt 50% van de investeringskosten, die minimum 2.500 euro moeten bedragen, met een maximum van € 5.000.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan de premie verbonden. Zo moeten de eigenaars hun handelspanden in die zone behouden. Ze mogen de zaak dus niet omvormen tot bijvoorbeeld een appartement. Maar naast de premie zijn er nog andere voordelen aan verbonden. In de ‘kernwinkelgebieden’ zal bijvoorbeeld de verplichting om over garages te beschikken worden afgezwakt en zal er in het toeristische seizoen niet gebouwd mogen worden. 

Ook voor het opstarten van een buurtwinkel in Klemskerke-dorp of Vlissegem-dorp worden premies voorzien. Hiervoor bedraagt de premie 50% van de investeringskosten die minimum 2.500 euro moeten bedragen, met een maximum van € 7.500.

Om een premie te ontvangen dient de handelaar een handelshuurovereenkomst van minstens 9 jaar te hebben afgesloten of eigenaar te zijn van het handelspand. De premie kan vanaf 1 juni 2021 aangevraagd worden en er is een maximumbudget van 30.000 euro per jaar voorzien.

Het reglement en de aanvraagformulieren zullen binnenkort te vinden zijn op www.dehaan.be of kunnen aangevraagd worden bij de dienst Lokale Economie – lokale.economie@dehaan.be - 059 24 21 03