Stefan Zweig

Deze beroemde Oostenrijkse schrijver verbleef op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in De Haan. Stefan Zweig werd in Wenen geboren en studeerde wijsbegeerte, Germaanse en Romaanse talen. Tijdens WO I werkte hij eerst op het oorlogsarchief in Wenen. Als pacifist verbleef hij in 1917/1918 in Zürich en hij woonde vanaf 1919 vooral in Salzburg. Als een rode draad door Zweigs leven en werk loopt zijn passionele zoektocht naar een verstandhouding tussen de volkeren en culturen. Hij ontdekte het werk van Emile Verhaeren en kwam onder de indruk van diens vitaliteit en positieve levenshouding.

'Die Welt von Gestern' wordt beschouwd als het beste werk van Stefan Zweig en daarin beschrijft hij o.m. hoe hij kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar België afreisde voor een jaarlijks bezoek aan de dichter Emile Verhaeren. Maar eerst wenste hij in de maand juli van enkele weken verlof aan zee te genieten en daarbij ging zijn voorkeur uit naar De Haan. Over die zomer van 1914 schrijft hij: "... In Le Coq, de kleine badplaats bij Oostende waar ik twee weken zou doorbrengen voor ik zoals elk jaar te gast zou zijn in Verhaerens kleine landhuis, heerste dezelfde zorgeloosheid. De vakantiegangers lagen onder hun kleurige zonneschermen aan het strand of baadden in zee, de kinderen lieten vliegers op, voor de koffiehuizen dansten jonge mensen op de Digue. Alle denkbare nationaliteiten leefden vreedzaam naast elkaar..."

Bij het bericht van de Oostenrijkse oorlogsverklaring aan Servië op 28 juli 1914 vertrok Stefan Zweig vanuit Oostende met de laatste trein die uit België naar Duitsland ging.