Stemmen met een volmacht

Inhoud

Voor de lokale en provinciale verkiezingen in Vlaanderen op 13 oktober 2024 is stemmen niet langer verplicht. Als je je die dag niet naar de stembus kan begeven, kan je een volmacht geven, maar dat is niet meer verplicht.

Voor de federale, regionale en Europese verkiezingen geldt er opkomstplicht. Als je niet in staat bent om naar de stembus te gaan en geen volmacht verleent, kan je vervolgd worden door de politierechter.

Om misbruik van volmachten te voorkomen, wordt een lijst opgesteld van de kiezers die een volmacht hebben uitgeoefend. Een volmachtkrijger mag maar één volmacht aanvaarden. Het ronselen van volmachten is strafbaar.

Voorwaarden

Wanneer kan je een volmacht geven?

Waarom kan je niet gaan stemmen?

Wie levert attest af?

Bezoek aan de dienst Burgerzaken nodig?

medische redenen

arts

Een arts die zelf kandidaat is, mag geen attest geven.

neen

professionele reden - werknemer

werkgever

neen

professionele reden - schipper, marktkramer of kermisreiziger

burgemeester of zijn afgevaardigde

Ook de leden van het gezin die met jou samenwonen, kunnen op basis van dat attest een volmacht geven.

ja *

studie

directie van het onderwijsinstituut

neen

vrijheidsbeneming

directie van de inrichting

neen

geloofsovertuiging

religieuze overheid

neen

verblijf in het buitenland - beroeps- of dienstredenen

werkgever

Ook de leden van het gezin die of het gevolg dat met jou in het buitenland verblijft, kan op basis van dat attest een volmacht geven.

neen

verblijf in het buitenland - vakantie

burgemeester of zijn afgevaardigde

Het is niet mogelijk om een volmacht te geven als je op vakantie bent in België.

ja *

* Maak bij voorkeur een afspraak bij de dienst Burgerzaken. Je vraagt het attest (formulier A96a) aan uiterlijk op 12 oktober 2024 (tussen 9 uur en 12 uur) en voegt bij je aanvraag de nodige bewijsstukken. Deze bewijsstukken kunnen bijvoorbeeld zijn: een reservatie bij een reisbureau, een kopie van een hotelvoucher, een kopie van een vliegtuigticket, een bewijs van boeking of een reservatie van een hotel of kampplaats via internet, enz. Een verklaring op eer is niet mogelijk.

Aan wie kan je een volmacht geven?

Het is mogelijk om een volmacht te geven aan een andere kiezer. Met een andere kiezer wordt bedoeld: een kiezer die op dezelfde kandidaten kan stemmen als een kiezer die de volmacht geeft. Een kiezer kan slechts 1 volmacht uitoefenen.

Bijvoorbeeld: Een EU-burger kan geen volmacht uitoefenen voor een Belg. Een Belg kan wel een volmacht uitoefenen voor een EU-burger, aangezien die ook deelneemt aan de verkiezing voor het Europees Parlement.

Bewijsstukken

Jij (de volmachtgever) vult het volmachtformulier in en ondertekent het.

Je laat het ook ondertekenen door de volmachtkrijger.

Je hecht het attest (zie Voorwaarden) aan het volmachtformulier vast.

Ik krijg een volmacht van iemand. Wat moet ik doen op de dag van de verkiezingen?

Je gaat stemmen in het stembureau dat op de oproepingsbrief van de volmachtgever staat. Als dat een ander stembureau is dan dat van jou, dan moet je dus in 2 stembureaus gaan stemmen.

Geef deze documenten aan de voorzitter van het stembureau van de volmachtgever:

  • Het ingevulde en ondertekende volmachtformulier

  • Het attest (zie Voorwaarden)

  • Jouw oproepingsbrief

  • Jouw identiteitskaart

Het is aangeraden om ook de oproepingsbrief van de volmachtgever mee te brengen.

Procedure

Kiezers kunnen in bepaalde omstandigheden een volmacht geven. Daarvoor zijn een volmachtformulier en een bijbehorend attest vereist. De volmachtkrijger moet die documenten op de verkiezingsdag meebrengen naar het stembureau.

  • Met het volmachtformulier A95 geeft de volmachtgever een volmacht aan de volmachtkrijger. Beide personen moeten het volmachtformulier ondertekenen. Dit formulier kan je terugvinden op https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/a95-volmacht

  • Het bijbehorend attest bewijst dat de volmachtgever niet zelf naar het stemlokaal kan gaan (zie Voorwaarden). Hecht het attest aan het volmachtformulier vast.