Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen

Duurzaam (ver)bouwen is een manier van bouwen waar we als overheid en burger niet meer omheen kunnen. Duurzaam bouwen betekent niet enkel een voordeel voor het milieu, maar ook voor het comfort. Door het lage energieverbruik wordt er op termijn zelfs ook financieel winst geboekt. Maar voor velen is er toch nog een zekere aarzeling of drempel om bij nieuwbouw of verbouwing duurzame keuzes te maken.
 
Binnen de provincie West-Vlaanderen bestaat sinds 1 november 2010 een werking rond duurzaam wonen en bouwen. De provincie bouwde samen met de kennispartner BAS en met steun van de Vlaamse overheid een volwaardig Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen uit. 
Het steunpunt heeft een aanbod voor zowel particulieren als gemeenten en werkt samen met diverse actoren. Als particulier kan je tegen een lage kostprijs bouwadvies krijgen rond je nieuwbouw- of renovatieproject. Daarnaast kan je soms ook cursussen of info-avonden volgen over diverse topics binnen duurzaam wonen en bouwen. Met een korte vraag kan je dan weer terecht bij het adviesloket van BAS. Misschien vind je het antwoord bij veel gestelde vragen. Je vraag staat niet in de lijst? Stel ze aan het adviesloket BAS of op 058 77 90 13.
 
Duurzaam wonen en bouwen betekent ook aandacht hebben voor de drie pijlers van duurzaamheid: economie, ecologie en sociaal. Om deze pijlers evenwaardig te benaderen en om een breed draagvlak voor duurzaam bouwen uit te werken, bouwt de provincie een netwerk uit met alle relevante actoren en professionelen uit de bouw- en woonsector, alsook onderwijs en andere (semi-)publieke instellingen.
 
Klik hier om uw aanvraag in te dienen.
 
Een duurzaam plan-, verbouwadvies of advies meegroeiwoning is goud waard en verplicht je tot niets.
Met de suggesties doe je zeker voordeel:
- op kort tijd bespaar je fiks op je energiefactuur;
- je draagt je steentje bij in de strijd tegen de vervuiling;
- je investeringen zijn winstgevend op langere termijn.

Bedrag

Dankzij de financiële steun van de provincie en de gemeente betaal je voor:
  • een advies ‘duurzaam (ver)bouwen’ op plan voor een nieuwbouw of verbouwing (waarvan 1 uur bespreking): 15 euro
  • een duurzame raad voor verbouwingen (waarvan 1,5 uur ter plaatse bij u thuis): 35 euro
  • een advies ‘meegroeiwonen’ (ter plaatse bij u thuis): 25 euro
  • indien beide adviezen worden ingewonnen, betaal je slechts 30 euro (bij planadvies) of 50 euro (bij duurzame raad)