Straatnaam voor allereerste vrouwelijke gemeenteraadslid

Gepubliceerd op vrijdag 26 november 2021 14.55 u.
Het gemeentebestuur eert het allereerste vrouwelijke gemeenteraadslid, Lena Claeys – Decramer, met een straatnaam. Deze naamgeving kadert in de vervrouwelijking van de straatnamen.
Al enkele jaren klinkt de roep om de straatnamen te “vervrouwelijken”. Voor de nieuwe straatnaam bij de K. Mercierlaan/Sparrenboslaan, wou het gemeentebestuur van De Haan dan ook de naam kiezen van het allereerste vrouwelijke gemeenteraadslid in De Haan of in één van de deelgemeenten voor de fusie.

In 2021 is het immers precies 100 jaar geleden dat vrouwen voor het eerst mochten gaan stemmen (24 april 1921). Vrouwen mochten zich toen ook voor het eerst kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Slechts een handjevol vrouwen werd verkozen. In De Haan zou het echter nog meer dan 50 jaar duren voor het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid kon zetelen. 

De heemkring en de archivaris van de gemeente doken in de archieven, op zoek naar het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in onze gemeente. 

Groot was hun verbazing dat in De Haan pas in de jaren ’70 een eerste vrouw in de gemeenteraad kwam: voor de fusie was er slechts één vrouwelijk gemeenteraadslid in de deelgemeente Klemskerke. In Vlissegem en Wenduine geen enkele. 

Lena Decramer, echtgenote van Gerard Claeys, kwam in de gemeenteraad na het overlijden van Louis Kerckhof op 22 november 1975. Zij was de eerste opvolgster van de lijst Leon Beirens. 

Zij zetelde slechts één jaar in de gemeenteraad, want in 1976 waren er de fusie én gemeenteraadsverkiezingen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 1976 en 10 oktober 1982 zou Christiane Deleersnijder het enige rechtstreeks verkozen gemeenteraadslid zijn. 

Bij de verkiezingen op 9 oktober 1988 kwam er eindelijk een doorbraak wat het aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden betreft: voor de lijst CVP werden Christiane Deleersnijder en Annie Zwaenepoel verkozen. Voor de lijst LB Maria Hennon-Ghyle, Myriam Lecluyse-Tack en Andrée Flahaut. Maria Hennon werd de eerste vrouwelijke schepen van De Haan en Andrée Flahaut de eerste vrouwelijke voorzitter van het OCMW.