Strooidiensten staan paraat

Gepubliceerd op dinsdag 21 december 2021 9 u.
Met het koude weer in het vooruitzicht staan de gemeentelijke strooidiensten opnieuw paraat om ervoor te zorgen dat je veilig de weg op kan!

De gemeente heeft zelf 50 ton zout op voorraad in het technisch dienstencentrum Werfland en in de Loods Wenduine ligt nog 15 kubieke meter. Daarenboven werd met de leverancier een akkoord gesloten om een voorraad zout voor onze gemeente te reserveren en op afroep te leveren om plotse prijsstijgingen bij echt koud winterweer voor te zijn.

De gemeentelijke diensten volgen de weersituatie op de voet en proberen de hinder door de extreme weersomstandigheden zoveel mogelijk te beperken. Er is een wachtdienst met 9 chauffeurs en medewerkers om ook 's nachts en tijdens het weekend uit te rijden. 

Deze winter zal opnieuw gewerkt worden met een vooraf vastgelegd strooiplan waarbij zowel de wegen als fietspaden voor, tijdens en na sneeuwval gestrooid worden. De invalswegen en de belangrijkste gemeentewegen, fietspaden en schoolomgevingen krijgen hierbij voorrang en extra aandacht.

Bij het strooien en pekelen wordt zo efficiënt mogelijk gewerkt om de impact op het milieu te beperken en het wegdek minder te beschadigen. Het voordeel van pekel tegenover strooizout is dat pekel gelijkmatiger verdeeld wordt en niet moet aangereden worden om optimaal te werken. Het heeft dus direct effect op de fietspaden en zo houden we het veilig voor iedereen.

Dit najaar werd overigens nog een tweede straatreinigingsmachine in gebruik genomen waardoor nog sneller het uitgestrekte wegen- en fietspadennetwerk sneeuw- en ijsvrij gemaakt kan worden.

Zelf sneeuw ruimen 

De gemeente roept inwoners, handelaars en dienstverleners op om zeker het voetpad voor hun woningen of gebouwen net en veilig te houden, zodat buren en voorbijgangers zonder ongelukken op hun bestemming raken. En we willen ook beroep doen op de burgerzin van de inwoners: hou een oogje in het zeil waar bewoners door hun leeftijd of beperking iets minder mobiel zijn.

Dat is trouwens ook wat het Sociaal Huis De Haan doet. Oudere en hulpbehoevende mensen kunnen ook een beroep doen op hun diensten. Buurtwerkers halen medicatie voor mensen die zelf te zwak zijn of te ziek zijn daarvoor of ze gaan even op bezoek bij een alleenstaande bejaarde voor een gesprek van mens tot mens. In barre weersomstandigheden zorgt het Sociaal Huis ook voor praktische maar noodzakelijke bijstand zoals het ruimen van sneeuw voor de deur. Kortom, ze helpen waar het nodig is.