Valerius De Saedeleer

De Saedeleer, die in 1867 geboren werd, woonde aanvankelijk in Blankenberge en Wenduine. Later trok de familie in bij Georges Minne in het Gentse. Zij werden de eerste vertegenwoordigers van de Latemse School. De Saedeleer is de kunstgeschiedenis ingegaan als de schilder van uitgestrekte panoramische landschappen. Zijn werk wordt wel eens de Flandria Illustrata genoemd. 

Het artistieke genootschap 'De Zwarte Kat', waartoe Valerius De Saedeleer behoorde, kwam bijeen in het strandcafé 'À la Belle-Vue' in Harendijke. Tot het genootschap 'De Zwarte Kat' behoorden naast De Saedeleer nog de Blankenbergse stadsecretaris Wauters en schilder Jules Gadeyne. Het was overigens zijn zuster 'Mietje' Gadeyne, die de 'Belle Vue' openhield.
Harendijke moet hem sterk bekoord hebben, want het gezin De Saedeleer vestigde zich in de 'Bagatelle', een andere duinkroeg. Daar schilderde hij met Alexander Verhaeghe en Peerken Claessens. In 1894 kocht koningin Carolina van Saksen in de Bagatelle een schilderstuk van De Saedeleer voor het toen forse bedrag van 200 fr.

   

Bron:
Lepeer, E. (1974). Vin Dune an de Zee. Gemeentebestuur Wenduine.