Nog steeds vogelgriep aan de kust

Gepubliceerd op donderdag 16 juni 2022 14 u.
Sinds begin juni worden er in verschillende kustgemeentes in Vlaanderen en in het buitenland dode vogels aangetroffen. Het gaat om vogelgriep. Voor de mens is er geen gevaar, maar raak zeker geen zieke of dode dieren aan.

Langs de kust woedt momenteel een uitbraak van aviaire influenza of vogelgriep. 

In juni en juli werden voornamelijk kolonie broedende zeevogels getroffen zoals grote stern en visdief. Vervolgens werd de sterfte vooral aangetroffen bij tweede- en derdejaarsmeeuwen. Nu hebben de eerstejaarsmeeuwen het nest verlaten en gaan deze zich meer groeperen en verwachten we meer zieke en dode vogels bij eerstejaarsmeeuwen en adulte meeuwen. De uitbraak aan de kust is dus nog niet voorbij.

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en het Agentschap voor Natuur en Bos volgen de situatie op de voet op.

Er is geen reden tot paniek. Het virus is dan wel erg besmettelijk voor (water)vogels, maar slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen besmet raken. Het gaat dan over mensen die meestal beroepsmatig nauw, herhaaldelijk en langdurig in contact komen met zieke dieren of hun uitwerpselen. Een wandeling maken met dit mooie weer is dus absoluut geen probleem.

Wat als je een dode vogel vindt?

Ook al is de kans op besmetting bij mensen heel klein, toch vraagt men uitdrukkelijk om geen dode of zieke vogels aan te raken!

Vind je een dode of zieke vogel, contacteer dan de gratis de influenzalijn: 0800 99 777 (weekdagen 8u30-16u30 - weekend: permanent).

Tussen 6 augustus en 6 september 2022 kunnen zieke vogels door burgers telefonisch gemeld worden aan het VOC Oostende: 059 80 67 66. 

Dode dieren op het openbaar domein kun je melden aan de gemeente en worden door de gemeente opgehaald: 059 24 21 24.

Richtlijnen voor honden- en kattenbaasjes

Vogelgriep is vooral heel besmettelijk voor vogels, maar kan soms ook andere zoogdieren besmetten. Honden moeten zeker niet binnen blijven maar het is wel aangeraden om de honden aan de leiband uit te laten zodat ze geen dode besmette kadavers zouden aanvreten of opeten.

Let ook op dat je kat geen kadavers van dode vogels opeet. 

Aanbevelingen voor particuliere pluimveehouders

Hobbyhouders van pluimvee (kippen, ganzen, eenden, …) zorgen best voor zo weinig mogelijk contact tussen hun pluimvee en wilde vogels. Dit kunnen ze doen door:

  • Het pluimvee op te hokken of af te schermen door middel van netten 
  • Het pluimvee binnen te voederen
  • Het drenken van pluimvee binnen of onder netten te doen