Vogelgriep vastgesteld aan de kust

Gepubliceerd op donderdag 16 juni 2022 14 u.
Sinds enkele weken worden er in verschillende kustgemeentes in Vlaanderen en in het buitenland dode vogels aangetroffen. Het gaat om vogelgriep. Voor de mens is er geen gevaar, maar raak zeker geen zieke of dode dieren aan.

Langs de kust woedt momenteel een nieuwe uitbraak van aviaire influenza of vogelgriep. Het gaat vooral om koloniedieren die dicht bij elkaar broeden zoals meeuwen, sterns en aalscholvers. In kolonies kan de zeer besmettelijke ziekte zich snel verspreiden.

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en het Agentschap voor Natuur en Bos volgen de situatie op de voet op.

Er is geen reden tot paniek. Het virus is dan wel erg besmettelijk voor (water)vogels, maar slechts in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mensen besmet raken. Het gaat dan over mensen die meestal beroepsmatig nauw, herhaaldelijk en langdurig in contact komen met zieke dieren of hun uitwerpselen. Een wandeling maken met dit mooie weer is dus absoluut geen probleem.

Wat als je een dode vogel vindt?

Ook al is de kans op besmetting bij mensen heel klein, toch vraagt men uitdrukkelijk om geen dode of zieke vogels aan te raken!

Vind je een dode of zieke vogel, contacteer dan

  • de technische dienst van de gemeente: 059 24 21 37 (weekdagen 8u30-16u30)
  • de gratis de influenzalijn: 0800 99 777 (weekdagen 8u30-16u30 - weekend: permanent).

Richtlijnen voor hondenbaasjes

Vogelgriep is vooral heel besmettelijk voor vogels, maar kan soms ook andere zoogdieren besmetten. Honden moeten zeker niet binnen blijven maar het is wel aangeraden om de honden aan de leiband uit te laten zodat ze geen dode besmette kadavers zouden aanvreten of opeten.

Aanbevelingen voor particuliere pluimveehouders

Hobbyhouders van pluimvee (kippen, ganzen, eenden, …) zorgen best voor zo weinig mogelijk contact tussen hun pluimvee en wilde vogels. Dit kunnen ze doen door:

  • Het pluimvee op te hokken of af te schermen door middel van netten 
  • Het pluimvee binnen te voederen
  • Het drenken van pluimvee binnen of onder netten te doen