De vos (Vulpes vulpes) komt steeds vaker voor in onze streek. Sinds de jaren 80-90 heeft het dier zich spontaan over heel West-Europa verspreid. Ook in Vlaanderen is de vossendichtheid de voorbije decennia toegenomen. Vandaag blijft het aantal vossen min of meer stabiel. Onze regio is hierin niet uitzonderlijk: het aantal vossen ligt in lijn met dat van onze buurlanden.
Hoe leeft een vos?
Een volwassen vos weegt tussen de 5 en 8 kilogram. Eén keer per jaar krijgt een vos 4 tot 6 jongen. Vossen zijn vooral actief tijdens de schemering en 's nachts.
Ze zijn echte voedselopportunisten: ze eten wat makkelijk te vinden is. Dat zijn vaak kleine zoogdieren zoals muizen en konijnen, maar ook vogels, insecten en zelfs plantaardig voedsel zoals valfruit, bramen of bosbessen.
Leven naast de vos
Vossen maken deel uit van onze natuur. Helemaal vermijden dat ze in de buurt komen, kan niet. Daarom is het belangrijk om te leren samenleven met dit roofdier. Wie pluimvee houdt, kan zelf maatregelen nemen om dieren te beschermen.
Hoe bescherm je je kippen tegen een vos?
Met deze tips maak je het voor de vos moeilijker om je kippen te bereiken:
- Zorg voor een stevig nachthok dat je 's avonds goed kan afsluiten.
- Plaats een omheining van minstens 2 meter hoog. Zo maak je het voor de vos minder aantrekkelijk om jouw kippen te kiezen als prooi.
- Voorkom dat de vos onder de draad graaft. Graaf de afsluiting minstens 20 cm in de grond in, of leg verharding (zoals tegels) aan de buitenkant van de omheining.
- Span een net over de ren, zodat de vos ook niet van bovenaf kan binnendringen.