Vrouwelijke raadsleden gehuldigd

Gepubliceerd op dinsdag 8 maart 2022 20 u.
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag bracht het gemeentebestuur alle vrouwen die door de jaren heen in de gemeente- en OCMW-raad zetelden samen, onder wie het eerste vrouwelijke raadslid, de eerste schepen én de eerste vrouwelijke burgemeester.

Al een paar jaar wordt er gepleit om de namen van straten en pleinen te vervrouwelijken. Het gemeentebestuur van De Haan wilde daarom eind vorig jaar het allereerste vrouwelijke gemeenteraadslid van de gemeente eren met een straatnaam.

Vorig jaar was het immers precies 100 jaar geleden was dat vrouwen voor het eerst mochten gaan stemmen (24 april 1921) en zich kandidaat mochten stellen. 

De heemkring en archivaris gingen daarom op zoek en groot was hun verbazing dat het allereerste vrouwelijke gemeenteraadslid, Lena Decramer-Claeys, er pas kwam eind 1975, in Klemskerke, net voor de fusie van 1976. Vlissegem en Wenduine hadden voor de fusie geen enkel vrouwelijk raadslid. In De Haan zou het dus na het vrouwenkiesrecht nog meer dan 50 jaar duren voor het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid kon zetelen.

De opzoekingen leverden wel een mooi overzicht op van de vrouwelijke gemeente- en OCMW-raadsleden door de jaren heen. En daar zitten een paar uitzonderlijke dames tussen.

Het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid was dus Lena Decramer-Claeys. Zij kwam op 22 november 1975 in de gemeenteraad, na het overlijden van Louis Kerckhof. Ze zetelde slechts één jaar in de gemeenteraad, want in 1976 waren er de fusie én gemeenteraadsverkiezingen.

Bij deze gemeenteraadsverkiezingen van 10 oktober 1976 werd Christiane Deleersnyder het eerste en enige rechtstreeks verkozen vrouwelijk gemeenteraadslid. Bij de verkiezingen van 10 oktober 1982 was dat opnieuw zo. Uiteindelijk zetelde Christiane 18 jaar als gemeenteraadslid.

Het zou daarna tot de verkiezingen van 9 oktober 1988 duren voor er een doorbraak kwam wat het aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden betreft. In dat jaar werd Maria Gheyle-Hennon de eerste vrouwelijke schepen, ze zetelde 12 jaar.

Andrée Flahaut werd in 1988 verkozen als eerste vrouwelijke OCMW-voorzitter. Ze bleef dit voor 24 jaar en zetelde 30 jaar als gemeenteraadslid.

Voor de eerste vrouwelijke burgemeester was het wachten tot de verkiezingen van 8 oktober 2006. Christine Beirens werd tijdens de verkiezingen van 2000 verkozen als gemeenteraadslid. In 2005 werd zij schepen en in 2006 nam zij de burgemeestersjerp over van Ivan Cattrysse en werd zo de allereerste vrouwelijke burgemeester van De Haan. Na de verkiezingen van 8 oktober 2006 zette zij haar mandaat als burgemeester verder. Sinds 2018 is Christine Beirens schepen voor Financiën, Personeel en Werken in Eigen Beheer.

De dames namen in onze gemeente maar traag hun plaats in de gemeenteraad in, maar intussen hebben ze hun achterstand wel ingehaald. Meer zelfs: op 1 januari van dit jaar nam Hilde Dhont het schepenambt over van Mathieu Delbarge en daardoor is het schepencollege – met vier vrouwelijke schepenen en slechts 2 mannen – nu voor het eerst overwegend vrouwelijk. 

Het gemeentebestuur wilde alle huidige en voormalige vrouwelijke raadsleden graag eens extra in de kijker zetten, en op welk moment kon dat beter dan op 8 maart, de Internationale Vrouwendag.

OVERZICHT VAN DE VROUWELIJKE RAADSLEDEN

Bij de verkiezingen van 9 oktober 1994

 • Werd Lena Decramer-Claeys het eerste vrouwelijke raadslid. Zij kwam op 22 november 1975 in de gemeenteraad, na het overlijden van Louis Kerckhof. Ze zetelde slechts één jaar in de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen van 10 oktober 1976

 • Werd Christiane Deleersnyder het eerste en enige rechtstreeks verkozen vrouwelijke gemeenteraadslid. Bij de verkiezingen van 10 oktober 1982 was dat opnieuw zo. Uiteindelijk zetelde ze 18 jaar als gemeenteraadslid.

Bij de verkiezingen van 9 oktober 1988

 • Werd Maria Gheyle de eerste vrouwelijke schepen, ze zetelde 12 jaar.
 • Werd Andrée Flahaut de eerste vrouwelijke OCMW-voorzitter. Ze bleef dit voor 24 jaar en zetelde 30 jaar als gemeenteraadslid.
 • In datzelfde jaar werden ook Myriam Tack en Annie Zwaenepoel verkozen als raadslid naast Christiane Deleersnyder.

Bij de verkiezingen van 9 oktober 1994

 • werden Maria Hennon-Gheyle en Jenny Van Hecke als schepen verkozen
 • Anette Jonckheere, Flora Nijsters en Anne-Marie Willems werden voor de gemeenteraad verkozen
 • Andrée Flahaut werd herverkozen als OCMW-voorzitter.

Bij de verkiezingen van 8 oktober 2000

 • Werd Marleen Vercruyce als schepen verkozen.
 • Christine Beirens, Jenny Van Hecke, Anette Jonckheere, Lieve Vandamme, Marijke Desmet werden als gemeenteraadsleden verkozen
 • Andrée Flahaut werd opnieuw verkozen als OCMW-voorzitter.

Bij de verkiezingen van 8 oktober 2006

 • Werd Christine Beirens de allereerste vrouwelijke burgemeester. Eigenlijk nam ze al in 2005 de sjerp over van Ivan Cattrysse.
 • Marleen Vercruyce werd herverkozen als schepen
 • Cathy Taelman, Marleen De Soete, Sofie Beirens en Brenda Notredame werden als gemeenteraadleden verkozen.
 • Andrée Flahaut werd opnieuw, voor de laatste keer, verkozen als OCMW-voorzitter.

Bij de verkiezingen van 4 oktober 2012

 • Werd Marleen Vercruyce verkozen als OCMW voorzitter.
 • Marleen De Soete werd verkozen als schepen.
 • Voor de gemeenteraad werden Christine Beirens, Sofie Rouzée, Nicole Maeckelberge (zaliger) Maike Ohnemus, Hilde Dhont, Christiane Knudde en Andrée Flahaut verkozen.

Bij de verkiezingen van 2018

 • Werden Christine Beirens en Marleen De Soete als schepen verkozen.
 • Marleen Vercruyce werd herverkozen als OCMW voorzitter.
 • Voor de gemeenteraad werden Trui Jonniaux, Marleen Maes, Isabelle Vincke en Hilde Dhont verkozen. Ine Meesschaert kwam in de gemeenteraad als opvolgster.

Sinds de fusie zetelden deze vrouwen in de OCMW-raad:

Van Even Simonne, Croes Rita, Remaut Rika, Flahaut-Pouillon Andrée, Geleleens Annick, Deblaere Monique, Taelman Catherine, Desmet Marijke, Laperre Marie, Van Damme Godelieve, Vercruyce Marleen, Knudde Christiane, Van Besien Katrien, Vincke Isabelle en Jonniaux Geertrui.

In het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst zetelden sinds de start in 2019 deze dames:

Vercruyce Marleen, De Coppel Carina, Buysse Birgit, Pollet Rebecca, Maes Marleen, en Huysentruyt Nele.