Winnaars ECO Beach Award bekend

Gepubliceerd op maandag 6 september 2021 14.25 u.
Amanté Beach, Baja Beach, Catalaya Beach en Surfing Elephant vallen in de prijzen.

De gemeente De Haan maakte het afgelopen jaar werk van duurzaam toeristisch afvalmanagement en zette zich in voor afvalvrije stranden. In het kader daarvan wordt dit jaar voor het eerst de Eco Beach Award uitgereikt, een prijs voor de meest duurzame badkarhouder, beachbar en surfclub.

Zij werden door een professionele jury beoordeeld op een aantal duurzame criteria. Daarnaast had ook het grote publiek de kans om te stemmen op hun favoriete stranduitbating.

De award kadert in het thema van afvalvrije stranden en Duurzaam De Haan met de campagne “Laat hier enkel jouw voetafdruk achter”.

Deze uitbaters vielen in de prijzen:

  • Categorie badkarhouders: Amanté Beach en Baja Beach.
  • Categorie beachbars: Catalaya Beach.
  • Categorie surfclubs: Surfing Elephant.

De jonge uitbaters van Amanté Beach werken met de thema’s Relax, Sports en Kids rond een unieke strandbeleving voor hun drie stranduitbatingen. De site is aangekleed met houten strandmeubilair en planten. Er wordt gebruik gemaakt van herbruikbare bekers en milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Het afval wordt gestockeerd in de loods en afgevoerd naar de ondergrondse afvalcontainers op het Leopoldplein. Plastic dopjes worden ingezameld voor het Belgisch Centrum voor Blindegeleidehonden.

Stranduitbater Joeye van Baja Beach heeft een frisse kijk op duurzaamheid. De uitbating is origineel aangekleed met decoratie uit natuurlijke en gerecupereerde materialen. De strandcabines worden jaarlijks herschilderd met verf op waterbasis. Strandbezoekers kunnen zich omkleden in de vestiaire, het toilet is aangesloten op de persleiding. Valt er een sigarettenpeuk naast de asbaktegel, dan wordt deze opgevist met een schepnetje. Zelfs de servetten en bamboo serveerschaaltjes zijn eco-friendly.

Uitbaatster Katharina van Catalaya Beach is zeer gedreven om haar duurzame beach bar naar een hoger niveau te tillen. Water wordt geschonken in glazen flesjes, melk en sojamelk bij de koffie in schenkflesjes, cocktails in herbruikbare bekers. Op de site staat een bak met gescheiden recipiënten voor restafval en PMD. Voor de afvoer van het afval maakt ze gebruik van de ondergrondse containers op het Leopoldplein.

“Surf waves, not waste” is de slogan die het bord van de Clean Beach Club aan de ingang van surfclub Surfing Elephant siert. Niets is minder waar. Deze surfclub scoort niet alleen hoog op alle criteria, maar levert heel wat inspanningen op vlak van duurzaamheid. Zo is het dak voorzien van zonnepanelen, wordt het toilet gespoeld met regenwater en wordt er gebruik gemaakt van een osmose vaatwasmachine. Voeding en drank worden aangekocht bij lokale handelaars: koffie wordt voorzien door Koffie Kan en vlees en groenten voor de gerechten door Hof ter Meulen. Meerdere houten bakken met gescheiden recipiënten voor restafval en PMD staan verspreid op de site. En er wordt milieuvriendelijke zonnecrème en surfkledij uit biologisch katoen aangeboden. Voor de afvoer van het afval wordt er gewerkt met een privé-ophaler.

De winnaars werden in de bloemetjes gezet met een ontbijtbon, een fles West-Vlaamse champagne ‘Entre-Deux-Monts’ en een uithangbordje ‘Winnaar Eco Beach Award 2021’. De trofee is een ontwerp van Noordzee Trash Art. De unieke inhoud van deze kunstwerkjes is voor 100% afkomstig van het Noordzeestrand.

Ook het gemeentebestuur investeert sterk in een propere strandbeleving met zo weinig mogelijk afval. Zo werd er tijdens het badseizoen gezorgd voor de dagelijkse reiniging van het strand. 

Om het strand echt net te houden werden in juli en augustus de Clean Beach opruimdagen georganiseerd. Unieke vondsten werden verwerkt in kunstwerkjes van Noordzee Trash Art, waarvan de opbrengst naar Proper Strand Lopers gaat.