Zoemrijk grasland

Gepubliceerd op vrijdag 30 april 2021 15.30 u.
"Maai Mei Niet" is een project dat oproept om het gazon niet of minder te maaien in mei.

Door minder te maaien leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken! 

Ook gemeente De Haan wil haar steentje bijdragen en daarom toverden we het grasland op de begraafplaats langs de Nieuwe Steenweg, in samenwerking met de Provincie, om tot een "zoemrijk grasland": een grasland vol bloemen, een paradijs voor zoemende insecten (bijen, vlinders, hommels, sprinkhanen, …), amfibieën en vogels. 

Eerst werd er ingezaaid met een mengsel van graslandkruiden zoals klaversoorten, biggenkruid, knoopkruid, margriet, weegbree, wikke, wilde peen,… 

Nu volgt het beheer. In tegenstelling tot het gazonneren wordt hier minder frequent gemaaid. Hierdoor krijgen planten de kans om uit te groeien en te bloeien! Zo werken we aan meer biodiversiteit binnen ons landschap en leefomgeving.

De gemeente wil het goede voorbeeld geven en bleef niet stil zitten. Op tal van plaatsen zal minder gemaaid worden. Zo werd ook het grasland aan de Kardinaal Mercierlaan recentelijk omgevormd, en vorige week werd een zone aan de Chiapasdreef in het Haneveld aangepakt.

Ook in de geboortebosjes in Wenduine blijven de gazonmaaiers meer op stal. Hier inventariseren wij samen met de provincie de bestaande grassen/beplanting. Het nieuw beheer moet voor een grotere biodiversiteit zorgen.